Down to earth, professioneel, creatief en doortastend typeren het beste Albertine van Nederveen.
Oefentherapeut Cesar
Albertine heeft in 1996 haar opleiding oefentherapie Cesar afgerond. Na deze opleiding is ze bij verschillende praktijken werkzaam geweest. Van 1998 tot 2012 heeft ze haar eigen praktijk Oefentherapie Cesar Voordorp gehad, tussen 2011 en 2015 had ze een eigen praktijk in het EMC Bosch en Duin en sinds eind 2015 is haar praktijk in het Paramedisch Centrum in Bilthoven gevestigd.
"Waar ik blij van wordt in mensen begeleiden is dat ik mijn cliënten bewust kan maken van hun gewoonten in houding en beweging. Door goed naar mijn cliënten te luisteren en aandachtig naar hen te kijken kan ik adviezen geven en oefeningen aanreiken, door hen te laten voelen en te ervaren ontstaat (zelf)inzicht. Het geeft mij voldoening cliënten weer in hun eigen kracht te brengen. Met begrijpen, willen, kunnen, doen en volhouden vindt er gedragsverandering plaats. Daardoor worden doelen bereikt: De klachten verdwijnen en de cliënt gaat zich weer fit voelen”. Na mijn operatie aan mijn heup heb ik als patiënt de kracht van Oefentherapie Cesar mogen ervaren, zie ook het artikel bij therapie na een chirurgische ingreep.
Coach
In 2010 kwam Albertine in aanraking met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), Systemisch werk en Transactionele Analyse (TA) bij Phoenix opleidingen in Utrecht. Om op deze manier inzicht te kunnen krijgen in eigen handelen en bewustzijn van 'mentaal' gedrag sprak haar erg aan. Dit is wat ze door geeft in de praktijk: "Bewustwording in zowel mentaal als bewegingsgedrag maakt mensen vrij. Het is fascinerend om te zien hoe gerichte oefeningen cliënten tot hun kern brengen. Ze kunnen de gewenste vervolgstappen zetten in hun eigen proces."
Uniek is de zelfstandigheid die Albertine heeft ontwikkeld. Dat is wat ze doorgeeft. Zelfstandig omgaan met uitdagingen. De baas worden over zaken waar je mee te dealen hebt. Door te kijken en het te benoemen, hoe lastig het ook mag zijn, neemt ze je mee en helpt ze je je eigen pad te volgen.
Oefentherapeut én coach
Albertine reikt handvatten aan, in een eigen gevormd ‘jasje’ als therapeut én coach. Ze laat je de achterliggende vraag zien. Fysiek en psychisch/mentaal. Als therapeut met Oefentherapie Cesar, als Slaapoefentherapeut en als coach met ACT, NLP, TA en Systemisch werk.
Deze combinatie is nou net zo mooi toe te passen bij mensen met slaapproblemen en chronische pijn. Waar juist de aanpak van zowel het fysieke én het mentale én het emotionele van belang is!
Psychosomatisch Oefentherapeut
Om de coaching nog meer aan te sluiten bij haar vak als Oefentherapeut in de medisch zorg heeft Albertine ter verdieping van haar kennis en interesse de 2jarige post HBO-opleiding voor Psychosomatisch Therapeut gevolgd. Een erkende titel in de medische wereld die praktisch inzetbaar is op haar eigen wijze: ontwikkelend, in contact, prikkelend en to the point.
Trauma therapie
Door schokkende ervaringen kan je fysiek-mentaal-emotioneel uit balans raken. Je merkt dat het terugdenken een nare reactie oplevert (lading) of zelfs dat je onbegrepen klachten fysiek maar houdt. pijn, druk op keel of borst, slecht slapen, ademproblematiek. Ze kunnen klein of groot zijn en kort geleden of juist langer. Het kan zijn dat je weet wat de oorzaak is, maar net zo vaak ben je je daar niet van bewust. Enkele voorbeelden: ongeluk, val, ingrijpende bevalling, getuige zijn van een nare gebeurtenis, dingen die je verdrongen hebt omdat ze te heftig waren.
De behandeling is gericht op het ontladen van de overprikkeling. Met Somatic Experience oefeningen of Re-attach is het mogelijk om het lichaam te helpen herstellen van de lading fysiek. Je hoeft daarmee niet eens terug naar de oorsprong. Met EMDR is het mogelijk juist de lading van de nare gebeurtenis af te halen. Wat overblijft is een nare kijk op de herinnering/gebeurtenis.
Wanneer psychosomatische oefentherapie?
Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Je kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt jouw lichaam en geest weer in balans te brengen.
Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als je je er goed bij voelt. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer je stress niet afwisselt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van te veel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer je uit balans raakt en je kracht verliest, hoe meer signalen van stress je zult ervaren.
Enerzijds kun je stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer de concentratie afneemt, je prikkelbaar wordt, gaat piekeren of problemen hebt met slapen. Anderzijds kun je stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld door vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaker veroorzaakt stress een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop je tegen een klacht aankijkt of hoe je met problemen omgaat, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Wij noemen dit een ineffectieve klacht- of probleemhantering, ook wel ineffectieve coping stijl genoemd.
Wat is de rol van de psychosomatische oefentherapeut?
Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen wal en schip. Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, is de psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek geschikt om deze klachten te behandelen. De psychosomatisch oefentherapeut biedt een totaalaanpak. De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. Dit wordt een integrale aanpak genoemd.
De psychosomatische oefentherapie reikt jou nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om uw klacht, uw leven en uw gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken. De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van persoonlijke kracht en kwaliteit. U gaat samen met de therapeut op zoek naar de oorzaak van uw klacht(en).
De behandeling
De behandeling bestaat uit therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken en indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
Verder bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapeutische behandeltechnieken, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen. Je leert er beter mee om te gaan.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling bestaat uit therapeutische lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.
Indien nodig maakt Albertine gebruik van de trauma-behandeling met EMDR of fysieke oefeningen als trauma-herstelbehandeling.
Wanneer ga je naar de psychosomatische oefentherapeut?
- SOLK
- Lichamelijk verklaarde klachten waarbij stressfactoren een rol spelen
- Angst, paniek en hyperventilatie
- Overspanning/burn-out
- Klachten als gevolg van verlies en ontoereikende rouwverwerking
- Depressieve stemming i.c.m. lichamelijke klachten, inactiviteit en spanningsproblemen
- Trauma's die lading blijven geven
Haar missie is mensen te helpen, zonder een afhankelijk gevoel te creëren onder het motto:
“Zie mij het leven vieren en vier mee! Laat ons allen het leven vieren!”