Slapen is een van de meest natuurlijke processen van het leven en normaal functioneren. Als dat niet meer natuurlijk lekker verloopt is het belangrijk te kijken wat maakt dat dit zo gaat, zodat je er gericht wat aan kan doen om wel weer lekker en normaal te kunnen gaan slapen. Of je nou moe bent van te weinig slaap, of moe bent van te veel slaap. Albertine kijkt als slaapoefentherapeut met haar expertise over slaap wie JIJ nou bent dat jij deze slaapproblemen/vermoeidheidsproblemen hebt. Hierdoor krijg je passend maatwerk, waardoor je gaat ervaren dat dit werkt, je beter uitgerust bent én beter slaapt. Beter slapen voor volwassenen, pubers, kinderen en baby’s. Aangesloten bij landelijk netwerk slaapoefentherapie
Deze behandelmethode valt onder oefentherapie Cesar en wordt vergoed wordt door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering.
Slaapproblemen worden vaak in eerste instantie 'opgelost' met medicatie. Dit is uiteindelijk niet de juiste oplossing. Je komt niet aan voldoende herstel (slaap) toe met medicijnen, het is verslavend en overdag werkt het versuffend. Belangrijk is INZICHT en AANPAK. Bewustwording maakt fit!
Slaapstoornis of Slaapprobleem?
Slaapstoornissen worden meestal vastgesteld door een neuroloog, somnoloog (= slaapdeskundig arts), een longarts of een KNO-arts. Een slaapstoornis is een objectieve slaapverstoringen (stoornissen) meetbaar met een polysomnografie (PSG) of andere onderzoeksmethoden in een slaapcentrum. Bijvoorbeeld:
- Slaapapneu (ademstops in de nacht met snurken)
- Restless legs (rusteloze benen)
- Parasomnieën (ongewone gedragingen in de nacht, zoals: slaapwandelen, praten/ gillen, nachtelijke angst..)
Ook bij slaapstoornissen ontstaat er een slaapprobleem, namelijk je gedrag met alle angsten en ideeën over 'jouw' slapen beïnvloeden de kwaliteit van slaap nog eens extra.
Slaapproblemen zijn subjectieve / gedragsmatige problemen rondom slaap. Dat wil zeggen dat je slaapgedrag niet optimaal is, dat je stresst of piekert of dat je het idee hebt slecht te slapen. (gedragsmatige insomnie). Je kunt hierbij denken aan:
- Slecht/laat in slaap komen (+ neiging te lang door te slapen) ‘s nachts te vaak wakker liggen – – –> piekeren
- ‘s nachts te lang wakker liggen – – –> piekeren
- ‘s morgens te vroeg wakker worden (+ vroeg naar bed gaan)
- ‘s morgens onvoldoende uitgerust voelen (tegen de dag opzien)
- niet 'kunnen' slapen zonder medicatie
Problemen met slapen heeft iedereen wel eens, maar ongeveer 10 procent van de Nederlanders kampt met chronisch slaaptekort. Nu is er gelukkig een effectieve eerstelijns behandelmethode die vergoed wordt door de zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering. Vanuit de oefentherapie Cesar kan Albertine u helpen grip te krijgen op uw slaapgedrag.
Ook in de slaapoefentherapie hanteert Albertine haar thema "Bewustworden maakt fit". Zij streeft naar het verminderen of verhelpen van het slaapprobleem middels het bewustworden van de oorzaken. Tijdens de ongeveer 5 a 10 behandelingen werkt zij met de patiënt aan de belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de nachtrust beïnvloeden. Het is een 24-uurs aanpak die de vicieuze cirkel weer de positieve kant op laat draaien.
Door de unieke combinatie van oefentherapie Cesar (gericht op het lijf) en coaching met ACT, NeuroLinguïstisch Programmeren, Transactionele Analyse en Systemisch Werken (gericht op de geest) kan Albertine de patiënt als geen ander behandelen. Haar holitische aanpak is uniek.
Wanneer slaapoefentherapie
Neem eens gerust contact op als u:
- Moeilijk in slaap kunt komen
- Slecht kunt doorslapen
- 's Ochtends erg vroeg wakker bent en de slaap niet meer kunt vatten
- Als u nachtmerries, paniekaanvallen of andere angsten hebt in de nacht
- Als u 's nachts ligt te zweten
- Als u onrustige benen hebt
- Na een operatie slecht kunt slapen
- Al heel lang slaapmedicatie gebruikt
- Vaak wakker wordt door pijn of doordat u piekert over problemen
- Regelmatig wakker wordt van uw partner
- Als u problemen hebt met uw slaaphouding
Slecht slapen heeft grote consequenties Slecht slapen kan zowel fysieke als mentale als emotionele gevolgen hebben. Voorbeelden hiervan zijn:
- Als u 's ochtends opstaat voelt u zich al vermoeid en ziet u enorm tegen de dag en de werkzaamheden van die dag op
- Gedurende de dag voelt u zich futloos en kunt u zich slechter concentreren
- U bent vergeetachtig
- U hebt last van piekergedachten die lastig te stoppen zijn, zowel overdag als in de nacht
- U bent prikkelbaar, wordt boos om de minste of geringste tegenslag
- U hebt de neiging om gedurende de dag in slaap te vallen
- U hebt sombere gedachten, u voelt zich zo onmacht of u bent om niets in paniek
- U hebt last van hartkloppingen, hoge bloeddruk
- U bent vaak ziek, hebt vaak last van ontstekingen of een verminderde weerstand
U bent welkom bij Albertine om dit met haar te bespreken en hier samen aan te werken